Masyarakat Malaysia Ikut Rasakan Gempa di Mentawai

ilustrasi

KUALA LUMPUR (Parsial.com) – Gempa bumi berkekuatan 7,9 skala Richter yang mengguncang Sumatra dirasakan getarannya hingga Selangor, Johor, dan Kelantan, namun tidak ada ancaman tsunami dikeluarkan di Malaysia.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa bumi itu berpusat sekitar 649 km arah barat daya Siberut, Mentawai, Sumatera Barat, sekitar 1.163 km arah barat daya Port Dickson, Negeri Sembilan, pada pukul 20.49 waktu setempat, lapor harian Kosmo, seperti yang dilansir dari antara, Kamis (3/3).

Wakil Ketua Operasi Penyelamat Bomba (pemadam kebakaran) Selangor, Mohd Sani Harul menyampaikan bahwa ada tiga lokasi di Selangor yang merasakan getaran gempa, yaitu Petaling Jaya, Shah Alam dan Kajang.

“Kami menerima panggilan darurat antara pukul 20.54 malam hingga 21.16 waktu Malaysia.”

Selanjutnya di Kota Bharu, Kelantan, lebih 300 penghuni Kondominium Pelangi Mall merasakan getaran gempa dan bergegas meninggalkan gedung 23 lantai tersebut.

Pengarah Pendidikan Malaysia di Jakarta, Dr Juzhar Jusoh menyatakan seluruh 314 pelajar Malaysia di Aceh dan 78 pelajar di Padang telah diarahkan supaya berpindah ke tempat aman.

Editor: Adam S

loading...

COMMENTS